Tuomariesittely

Koiraharrastukseni alkoi teini-iässä 70-luvulla Espoon Tapiolassa. Kasvatin pienimuotoisesti ja harrastin koirieni kanssa ahkerasti näyttelyitä yli 40 vuoden ajan ja alusta asti myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Omat rotuni ovat Cavalier king charlesin spanieli ja King charlesin spanieli, meriittinä runsaat 60 muotovaliota sekä kasvatustyöstä myönnetty Vuolasvirta-palkinto. Ulkomuototuomariksi valmistuin omille roduilleni vuonna 1986 ja FCI Kaikkien rotujen tuomarin arvo myönnettiin vuonna 2010, kiitos osaavien mentorien ja Kennelliiton koulutusohjelman.

Nyt jo aikuiset poikani ja muu perhe sekä elämäntyöni tutkijana ovat mahdollistaneet mittavan koiraharrastukseni - olen kiitollinen näistä vuosista.

Arvostelukokemusta minulle on kertynyt yli 50 maasta. Englannin Kennel Clubin jäsenyys ja asuinvuodet Englannissa ovat tuoneet oman lisänsä koiraharrastukseeni ja tuomarityöskentelyyni. Tuomaroinnit Englannissa ovatkin mieluisia ja koin äskettäin huippuhetken, kun sain kunnian valita kauneimman kääpiökoiran Cruftsissa tänä vuonna. Tehtävä oli mitä mieluisin.  FCI:n Maailman Voittaja-näyttelyissä olen arvostellut neljästi -hienoja kokemuksia. Harrastukseni huippuhetkiä oli myös Kennelliiton Voittaja-näyttelyn Best in Show-kilpailun arvostelu vuonna 2016.

Englanninbulldogin arvostelusta: Englanninbulldogin päässä on paljon yhtäläisyyksiä kasvattamani King charlesin spanielin kanssa ja kääpiökoiratuomarina lyhtykalloisten rotujen pään huolelliseen arviointiin minulla on erityistä mielenkiintoa ja vuosikymmenien osaamista. Erilaiset rungon muodot ovat myös tuttuja kääpiökoiratuomareille, ja rotunne onkin tässä suhteessa omanlaisensa, jota on syytä vaalia.

Mieleenpainuvia kokemuksia rotunne arvostelusta minulla on erityisesti eräästä Etelä-Afrikan koiranäyttelystä, jossa minulle tuotiin arvioitavaksi yli 40 toinen toistaan parempaa rodun edustajaa samasta kennelistä noin kymmenkunta vuotta sitten, sekä Perusta, jossa rotu tuntuu olevan erityisen suosittu ammattihandlerien esittämänä näyttelykoirana tason vaihdellessa kuitenkin paljon.

Tutustuin rotuunne jo 70-luvulla Englannissa, sillä minulle esiteltiin Outdoors- kennelin omistaja ja innokkaat, atleettiset kasvattinsa kotikennelissä.

Ilokseni sain opiskella rotuanne mm. edesmenneen kasvattajatuomari Ove Germundssonin oppilaana erikoisnäyttelyssänne Kuopiossa ja toisessa erikoisnäyttelyssänne brittikasvattajatuomarille Porvoossa– näistäkin hienoista kokemuksista on jo aikaa. Kotimaisista mentoreista mainittakoon Jari Laakso, joka opetti paljon.

Terve, rodunomainen, liioittelematon ja hyväluonteinen koira on tavoitteeni, kun arvostelen ja sydämeni sykähtää joka kerta kun kohtaan sellaisen koiran - niin varmasti tulee tapahtumaan myös Erikoisnäyttelyssänne. Siellä nähdään!


Terveisin

Annukka Paloheimo Segersven