Tietoa pentua harkitsevalle

Englanninbulldoggi on rotuna kasvattanut tasaisesti suosiotaan Suomessa viime vuosina. Niinpä koiranpentujen kysyntä on tällä hetkellä huomattavasti suurempi kuin tarjonta. 

Suomessa koira ostetaan yleensä rodun kasvattajalta. Koirakulttuuriimme ei kuulu koirien myyminen eläinkaupassa tai koiranpennun ostaminen koirien välittäjiltä. Tämä on vielä valitettavan yleistä monissa Euroopan maissa. Valitettavaa on myös se, että koiranpentujen myynnistä nopeasti oman lemmikin haluaville on tullut hyvä bisnes monille etenkin Itä-Euroopassa. Koiria kasvatetaan kuin liukuhihnalla usein puutteellisissa oloissa ja niitä myydään ilman rekisteripapereita innokkaille ostajille. Tällaisia koiranpentuja päätyy aika ajoin myös Suomeen.

Kasvattajien määrä Suomessa ei ole lisääntynyt samaan tahtiin kysynnän kasvaessa. Bulldoggi ei ole helppo rotu kasvattaa. Suuri osa suomalaisista kasvattajista kasvattaa koiria kotonaan, eikä pentueita synny kuin korkeintaan yksi tai kaksi vuodessa. Kasvanut kysyntä luo pohjaa pimeälle koirakaupalle, jota Suomeen suuntautuu myös muualta Euroopasta.


Kiinnitä huomiota pennun alkuperään

Moni ajattelee, ettei sillä niin väliä, mistä koira tulee. Huonoistakin oloista tuleva, huonosti hoidettu ja pelokas pentu kelpaa, sillä ostaja tuntee tekevänsä hyvän työn pelastaessaan pennun parempiin oloihin. Tällä tavalla hän kuitenkin tulee samalla edistäneeksi pimeää koirakauppaa ja koirien huonoa kohtelua.

Koiranpennun ostaminen ilman papereita tai paperillisenkin pennun ostaminen tuntemattomalta välittäjältä voi kostautua myöhemmin. Jos koiralle tulee terveysongelmia tai koira alkaa käyttäytyä arvaamattomasti, ei ongelmien selvittämiseksi ole mitään taustatietoa. Valitettavan usein paperiton, laittomasti Suomeen tuotu koira ei olekaan ihan terve tai sen käytös muuttuu ongelmalliseksi. Jos koira ei ole saanut pentuaikana tarpeeksi hyvää hoitoa ja ravintoa, voi tämä vaikuttaa aivan olennaisesti sen terveyteen ja luonteen muotoutumiseen. Pentuaikana tehtyjä vahinkoja voi olla vaikeaa paikata.


Kasvattaja on tukenasi myös pentuajan jälkeen

Kun ostaa koiran kasvattajalta, niin tietää, mistä voi kysyä neuvoa, jos koiran kanssa tulee ongelmia. Kasvattajalla on yleensä tietoa omissa koirissa ilmenevistä ongelmista ja siitä, miten koiraa kannattaa hoitaa ja kouluttaa jotta se pysyisi mahdollisimman terveenä ja siitä tulisi yhteiskuntakelpoinen yksilö. Kasvattaja voi auttaa myös muutoin perehdyttämällä pennun ostajan koiraharrastukseen, neuvomalla ja auttamalla aina kun tarvitaan. 

Pennunostaja voi ottaa suoraan yhteyttä kasvattajiin. Kasvattajien yhteystietoja löytyy Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen kotisivuilta. Paras tapa on soittaa kasvattajalle. Kaikki kasvattajat eivät vastaa sähköpostilla tuleviin pentukyselyihin. Kasvattajia tapaa myös koiranäyttelyissä ja eri tapahtumissa. 

Kasvattaja saattaa pistää pennunostajan hyvinkin tiukkaan tenttiin tämän kysellessä pentua. Syynä on kasvattajan halu löytää pennulleen koti, jossa koirasta pidetään mahdollisimman hyvää huolta. Hän haluaa siis tietää, onko pennunostaja todella sitoutunut ottamaan itselleen lemmikin seuraavan kymmenen vuoden ajaksi, pystyykö hän huolehtimaan bulldoggista. Kasvattajalle on tärkeää tietää, että koira saa uudessa kodissaan tarpeeksi liikuntaa ja lepoa, ravitsevaa ruokaa ja oikeanlaista huolenpitoa.

Englanninbulldoggien kasvattajat ovat yleensä vastuuntuntoista väkeä, sillä bulldoggien kasvattaminen ei ole kovin tuottoisaa. Pennut syntyvät usein keisarinleikkauksella, ja vaativat synnyttään paljon huolenpitoa myös ihmiseltä. Bulldoggin kasvattajaksi ryhtynyt henkilö on useimmiten aidosti kiinnostunut rodusta ja sen kehittämisestä.

Rotuun sitoutunut kasvattaja on Suomen Kennelliiton jäsen, ja useimmiten myös rotua harrastavan yhdistyksen eli Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen jäsen. Hän kertoo pennunostajalle koiriensa hyvistä ja huonoista puolista ja antaa pennunostajalle kirjalliset pennun hoito-ohjeet. Koiran kauppa tehdään Kennelliiton lomakkeella ja ostaja saa mukaansa koiran rekisteripaperit. Vastuuntuntoinen kasvattaja päästää pennunostajat katsomaan pentuja ennen niiden myymistä. 


Käytä aikaa kasvattajan valintaan 

Euroopan Unionin alueella koirat liikkuvat joustavasti maasta toiseen, niin myös koiranpennut. Koiranpennun ostaminen ulkomaiselta kasvattajalta ei ole huono vaihtoehto, kunhan voi olla varma siitä, että pentu tulee luotettavalta kasvattajalta, jolta saa tarvittaessa tukea ja neuvoja. Ulkomaisten kasvattajien tietoja löytää Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen kotisivuilla olevien ulkomaisten bulldoggiyhdistysten kotisivujen linkkien kautta.

Koiranpentua ei missään nimessä kannata ostaa suoraan sähköpostilla kasvattajalta tilaamalla, vaan kasvattajaan tulisi aina olla myös jonkinlainen henkilökohtainen kontakti. Internetissä kaikki ei aina ole sitä, miltä näyttää, ja suoraan netin kautta ostettu koiranpentu voi osoittautua aivan joksikin muuksi kuin luultiin. Hyvä kasvattaja ei koskaan myy koiraa ulkomaille pelkän sähköpostikyselyn perusteella.

Koira on elävä olento. Vaikka se rinnastetaankin myytäessä esineeseen, ei tämä tarkoita sitä, että koiria olisi saatavilla juuri silloin kuin se itselle parhaiten sopii. Kannattaa siis ottaa yhteyttä kasvattajiin ja tutustua englanninbulldoggeihin sillä mielellä, että omaa pentua saattaa joutua odottamaan jonkin aikaa. 

Yhteenvetona voisi siis sanoa, että jos olet miettinyt ruttunaaman ottamista, niin tutki, kartoita, ja tutustu kunnolla rotuun, kasvattajiin sekä tarjolla oleviin pentueisiin ja tee pennun hankintapäätös vasta kunnollisen ja perusteellisen harkinnan jälkeen.